Новият кмет на Скопие, Петре Шилегов, издаде заповед за спиране на

...
Новият кмет на Скопие, Петре Шилегов, издаде заповед за спиране на
Коментари Харесай

Кметът на Скопие спря преобразяването на десетки сгради в стил барок

Новият кмет на Скопие, Петре Шилегов, издаде заповед за прекъсване на превръщането на десетки здания в македонската столица в жанр барок. Заповедта незабавно влиза в действие и се отнася за 95 здания, чиито фасади трябвало да се преобразят в барок, според разпорежданията на някогашния кмет на Скопие Коце Траяновски, заяви.

„ Със прекъсването на този план ще спестим над 50 млн. денари от парите на данъкоплатеца ”, сподели Шилегов, откакто оповести решението в Скопие.

Правителството на Зоран Заев разгласи, че ще отстрани част от паметниците от така наречен план „Скопие 2014“, първият ще е този на Андон Янев-Кьосето, който бе повдигнат пред Съдебната палата в македонската столица.

Проектът „Скопие 2014“ стартира при ръководството на предходния министър председател Никола Груевски и изцяло промени центъра на Скопие. Малкият площад в столицата бе посипан с монументи на герои от античността. През 2011 година там бе подложен големият, 13-метров, монумент на античния военачалник Александър Македонски, струващ повече от 10 млн. евро. Около него има още десетки други монументи – като се стартира от бащата на Александър и се мине през Майка Тереза, цар Самуил, Гоце Делчев, партизански герои и се стигне до плувци и кораби в река Вардар. Над реката бяха издигнати и няколко нови моста, където също има десетки монументи.

Всички фасади в центъра бяха изменени в барок. Правителствената постройка също бе изменена в барок. Според разнообразни калкулации „Скопие 2014“ коства минимум 700-800 млн. евро на македонския поданик

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР